Alternativy cukru

O klasickém bílém cukru už všichni vědí, že je pro tělo nezdravý. Ale co víte o tzv. alternativních sladidlech?
Máme tady nejrůznější sirupy, které se tváří zdravě, ale ve své podstatě jsou na stejné bázi jako cukr. Jsou rovněž složené z glukózy a fruktózy. Jsou jimi agávový, datlový či javorový sirup.
Hlavním problémem je obsah fruktózy. Ta potlačuje pocit sytosti, je prozánětlivá a hlavně se bez ohledu na pohyb ze 40% ukládá ihned ve formě vnitřního tuku. Agávový sirup je v tomhle ohledu nejhorší. Obsahuje totiž až 85% fruktózy.
Když si vezmeme čistě sirupy, tak jediný který fruktózu neobsahuje je rýžový. Čekankový na tom taky není špatně, protože je tvořen převážně inulinem (vlákninou). Pouze 14% je sacharóza, jež obsahuje glukózu a fruktózu.
Někdo nahrazuje bílý cukr medem, s tím že to je v pořádku a je to zdravé. Ale med je zase jen kombinace glukózy a fruktózy, stejně jako cukr. K dobru tam máme jen nějaké stopové prvky navíc. Takže ano, když máte kašlík, dejte si med. Ale nahrazovat jim cukr je beze smyslu.
Třtinový cukr nemá cenu ani zmiňovat, je to prostě sacharóza jen ne z řepy, ale cukrové třtiny. To platí v bledě modrém i pro cukr kokosový. Ty stopové prvky v něm jsou zanedbatelné a pro tělo téměř nepostřehnutelné.
Pak tady máme umělá sladidla…. Aspartam, acesulfam, sukraloza, sacharin, cyklamát sodný. Na toto berte velký zřetel! Nikdy si nekupujte nic, kde je cukr nahrazen umělými sladidly. Když už colu, tak raději tu s cukrem, než light verzi. Umělá sladidla jsou spojovány s vyšším výskytem rakoviny, mohou vyvolávat migrény a poškozovat střevní mikrobiom, který si musíme za každou cenu zachovat, v co nejlepším stavu!
Co tedy použít, když už máme chuť na něco sladkého? Ideálně stévii či alkoholové cukry jako je erythritol, xylitol nebo maltitol. Za mě sáhněte spíše po erythritolu. Ten prochází tělem téměř beze změn a je tím pádem nejlépe tolerován. Má také nejméně kalorií. Alkoholové cukry mají zhruba stejnou sladivost jako cukr. Stévie je zcela bez kalorií, ale někomu její chuť vadí.
Vždy myslete na to, že pořád jsou to cukry a omezte jejich konzumaci na minimum. I zde platí selský rozum. Jak se říká, všeho moc škodí. Takže když si dám občas něco sladkého. Jednou použiji stévii, podruhé erythritol, ale sáhnu občas i po medu nebo javorovém sirupu na oslazení kaše, tak se nic nestane. Pokud je vaše tělo zdravé, v pořádku a netrpíte obezitou, můžete si dát s rozumem občas i něco nezdravého 😊 Než být zdeptaný z toho, že si nemohu dát nic sladkého, tak si občas něco dát, když mám chuť. Neboť tady je na místě otázka: Co vám víc uškodí? Která strana vah je těžší a rozhodí vnitřní prostředí víc? To že se užírám chutí na sladké nebo si dám cheesecake?

To se mi líbí

Leave Comment